Glaciärklättring

Kanske du har sett några riktiga rysarfilmer där folk ramlar ned i glaciärsprickor eller förfryser sig på de snöbetäckta bergen. Glaciärklättring räknas som en extremsport och kan vara lika fantastisk som den är farlig. Trots detta är glaciärklättring en sportgren som ofta förekommer inom multisport.

Att tänka på

Expeditioner i glaciärklättring anordnas på många platser i världen. Island är ett exempel och Himalaya ett annat. Klättring i alpin miljö är något som fordrar övning och en stor dos respekt. Övning ger visserligen färdighet men du måste alltid vara beredd på att något kan hända. Glaciärklättring innebär att du tränar på att ta dig upp och fram på is, snö eller klippor och ofta betyder det alla tre punkterna i en och samma klättring. Dels måste du kunna klättringsteknikerna som krävs och dels ska du ha med dig fungerande utrustning. Några av utrustningens delar som man måste ha med sig vid alpin klättring är:

  • Snö-ankare
  • Abalakovs som du fäster i isen och på så sätt firar dig ner eller upp
  • Isskruvar
  • Isyxa
  • Hjälm
  • Sele
  • Stegjärn

För att börja med is-klättring eller klättring på glaciärer, är det först bra att kunna vanlig bergsklättring och öva där först. Då får du in basteknikerna som du sedan utvecklar för glaciärerna. Normalt krävs också grönt kort eller en grundkurs i bergsklättring. På kurser i alpin klättring får man inte bara grunderna i klättring på is, utan även kunskaper i hur man räddar en vän, hur man fattar beslut snabbt samt information om väderleksomslag, lavinrisk och terräng. Tänk på att ett starkt hjärta och god fysik i allmänhet är A och O vid både bergsklättring och is-klättring. Och ha alltid med dig en guide!

Glaciärklättring i Sverige

Sverige har inga alper att bestiga men vi har våra fjäll och några höga berg som ger bra träning. Kebnekaise, Åsberget och Tränglset är bara några att nämna och i andra fall kan du bege dig till Norge. I Sverige är vi tacksamma för hela Norrbotten och Lappland som är utmärkta platser på att pröva på glaciärklättring. Detta är en sport som har blivit alltmer populär i Norden på senare år trots lavinrisk och dödsfall ute i världen. Men det är också det som gör sporten till den nervkittlare den är. I Sverige finns det normalt goda förutsättningar för is-klättring men eftersom vintrarna har varit milda den senaste tiden, har viss klättring ställts in. Isarna töar och det blir blixthalka på väggarna som kan få den största klättermusen att halka.

Glaciärklättring inom multisport

Glaciärklättring är en gren som är en del i multisporten. Varvat med bergsklättring, är det en sport som lockar allt fler utövare. Många skidåkare tycker det är särskilt roligt att skaffa sig erfarenhet inom is-klättringen. Klätterklubbarna anordnar ofta klättringar för sina medlemmar och man börjar på lägre berg för att få in en vana. Sedan utökar man kunskaperna och tar sig upp på högre nivåer.

Sportgrenen är vanlig under vintersäsongen när andra sporter inte går att utöva. Då är träningen på glaciärerna ett faktum för alla multisportare. Detta ger perfekt övning inför tävlingarna.